Cursus Wilde Zaadplanten Determineren

cursus wilde zaadplanten determineren voorjaar 2024

Wil je digitaal vast aan de slag? Meld je dan aan bij FLORON voor de digitale floracursus. Deze start op 22 maart 2023: meer info vind je hier. Opgeven vóór 12 maart 2023.

Onze cursus was in 2022 geslaagd en graag willen we deze in 2024 herhalen. Opgeven kan al en je kunt alvast met onze Floraveldgroep mee om plantjes te bekijken in de natuur. Lid worden van KNNV is niet meteen nodig, maar mag wel!

Heb je je wel eens afgevraagd hoe de plantjes heten, die je als onkruid ziet of die je langs de kant van de weg ziet staan?

De KNNV afdeling Regio Doetinchem organiseert samen met IVN De Oude IJsselstreek in het voorjaar 2024 de cursus ‘Wilde zaadplanten determineren’. Dit is voor mensen die geïnteresseerd zijn in het leren van namen van de Nederlandse wilde planten. De cursus maakt het benoemen makkelijker door kenmerken van families en soorten te herkennen en door te leren determineren.

De afdeling Arnhem van de KNNV organiseert al vanaf 1981 een dergelijke determinatie cursus in Arnhem. Voor de KNNV afdeling Regio Doetinchem is dat op een nog nader te bepalen avond en plaats in 2024.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is plant-science-cliparts-162734-9677395-1.pngLeden en niet-leden zijn welkom. De kosten in 2024 zijn voor Doetinchem voor leden van KNNV/IVN en voor niet-leden niet bekend. Je kunt je alvast opgeven met de onderstaande contact button en daarna ontvang je een bevestiging met informatie over de definitieve inschrijving.

De cursus omvat 8 lessen van 19.30 tot 22.00 uur op een avond en 3 veldbezoeken (excursies) op een zaterdagochtend. De theorielessen beginnen met een (meestal korte) inleiding. Daarna volgen praktische oefeningen in het zelf determineren van planten. Dat doen we met 3 ervaren mensen en met echte planten. Tijdens de excursies bezoeken we plekken met een bijzondere flora.

Voor determinatie wordt de KNNV-uitgave: “Veldgids Nederlandse Flora” van Henk Eggelte gebruikt. Verder zijn een loep (vergroting 10x) en een spits pincet nodig. Op de cursusavond zijn de veldgidsen, de loepjes en de pincetten gratis aanwezig. De veldgids kan ook via de cursus besteld worden, maar dat is niet verplicht. De syllabus (soort cursusboek) is inbegrepen en is zelfstandig voor de lessen goed te begrijpen. Wil je carpoolen, dan kun je dat aangeven en bekijken we de mogelijkheden. Wil je na de cursus je kennis uitbreiden, dan kun je je aansluiten bij de Plantenwerkgroep (met Veldgids Eggelte of Flora Heukels) of bij de Floraveldgroep (i.o.).

Onderwerpen van de cursus: Kenmerken van planten en families, zoals Lelies, Narcissen, Ranonkels, Kruisbloemen, Anjers, Lipbloemen, Vlinderbloemen, Composieten, Schermbloemen, Grassen

Na 2024 zal de cursus weer gegeven worden en dat duurt dus nog even. Wil je niet wachten? Kijk dan eens bij andere KNNV-afdelingen of voor digitaal bij FLORON. Wil je rond Doetinchem alvast met planten en mensen aan de slag, meld je je dan aan voor de Floraveldgroep en ga mee met een plantenwandeling! Voor de Floraveldgroep zijn kennis, cursussen en boeken niet nodig. Contact via voorzitter@doetinchem.knnv.nl.

Opgave cursus planten determineren

Opgave cursus planten determineren

Samen met de IVN afdeling Oude IJsselstreek organiseert onze afdeling voor leden en niet-leden een cursus voor het determineren van wilde zaadplanten. Je leert de flora gebruiken en plantenfamilies herkennen, zodat het op naam brengen makkelijker maakt. We starten in maart 2024 in Zevenaar of Doetinchem. Je kunt wel alvast kennis maken met onze Floraveldgroep. Vragen en opgeven via contactformulier of bel/app 06-30986621.

Contact