Cursus Determineren Wilde Zaadplanten

cursus determineren wilde zaadplanten voorjaar 2022

Data cursus 2022 onder voorbehoud: 8 Theorielessen op donderdag: 31 maart, 7-14-21 april, 12-19 mei, 2-9 juni. 3 Veldbezoeken op zaterdag: 30 april, 21 mei, 4 juni

Heb je je wel eens afgevraagd hoe de plantjes heten, die je als onkruid ziet of die je langs de kant van de weg ziet staan?

De KNNV afdeling Regio Doetinchem organiseert in het voorjaar 2022 (samen met de IVN afdeling De Oude IJsselstreek) de cursus ‘determineren wilde zaadplanten’ voor mensen die geïnteresseerd zijn in het leren van namen van de Nederlandse wilde planten. De cursus maakt het benoemen makkelijker door kenmerken van families en soorten te herkennen en door te leren determineren.

De afdeling Arnhem van de KNNV organiseert al vanaf 1981 een dergelijke determinatie cursus. In 2022 is dat op een woensdagavond samen met het IVN De Oude IJsselstreek. Voor de KNNV afdeling Regio Doetinchem zal dat op een donderdagavond worden in de buurt van Doetinchem, Nijmansedijk 20a Halle.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is plant-science-cliparts-162734-9677395-1.pngLeden en niet-leden zijn welkom. De kosten voor Doetinchem zijn tussen €80,- en €100,- , met korting voor leden van KNNV/IVN. Je kunt je alvast opgeven met de onderstaande contact button en daarna ontvang je een bevestiging en in januari 2022 meer informatie over de definitieve inschrijving.

De cursus omvat 8 lessen van 19.30 tot 22.00 uur en 3 veldbezoeken (excursies) op een zaterdagochtend. De theorielessen beginnen met een (meestal korte) inleiding. Daarna volgen praktische oefeningen in het zelf determineren van planten. Dat doen we met een paar ervaren mensen en met echte planten. Tijdens de excursies bezoeken we plekken met een bijzondere flora voor Doetinchem e.o..

Voor determinatie wordt de KNNV-uitgave: “Veldgids Nederlandse Flora” van Henk Eggelte gebruikt. Verder zijn een loep (vergroting 10x) en een spits pincet nodig. Op de cursusavond zijn de veldgidsen, de loepjes en de pincetten aanwezig. Deze kunnen ook via de cursus besteld worden, maar dat is niet verplicht. De syllabus (soort cursusboek) is inbegrepen en is zelfstandig voor de lessen goed te begrijpen. Wil je carpoolen, dan kun je dat aangeven en bekijken we de mogelijkheden. Wil je na de cursus je kennis uitbreiden, dan kun je je aansluiten bij de Plantenwerkgroep.

Opgave cursus planten determineren

Samen met de IVN afdeling Oude IJsselstreek organiseert onze afdeling voor leden en niet-leden een cursus voor het determineren van wilde planten. Je leert de flora gebruiken en plantenfamilies herkennen, dat het op naam brengen makkelijker maakt. We starten in het voorjaar 2022 in Doetinchem. Meestal bestaat de cursus uit 1x per week een avond voor de theorie en een paar zaterdagen voor de praktische toepassing in het veld of een Heemtuin. Geef je vast op, dan hoor je in januari 2022 naar de mogelijkheden, want vol is vol.