Cursus Wilde planten determineren

Wil je weten hoe het onkruid heet of de wilde plantjes heten? Ze groeien in de tuin, op de stoep, in de berm of zomaar ergens.

Dat kan bij FLORON voor de digitale floracursus. MAAR,…bij onze KNNV kun je terecht om echte planten te bekijken, voelen, ruiken en je leert de naam opzoeken met een veldgids! Voor onze fanatieke cursisten is het mogelijk om gratis een jaar ook de lessen van FLORON te volgen. Met een planten-app (obsidentify) kun je ook wel leren, maar na onze cursus kun veel meer controleren!

De KNNV afdeling Regio Doetinchem organiseert samen met IVN afdeling De Oude IJsselstreek in het voorjaar 2024 de cursus ‘Wilde planten determineren’. Dit is voor mensen die geïnteresseerd zijn in het leren van namen van de Nederlandse wilde zaadplanten. De cursus maakt het benoemen makkelijker door kenmerken van families en soorten te herkennen en door te leren determineren. Onze cursus was in 2022 geslaagd en daarom willen we deze herhalen in 2024.

De 8 theorieavonden zijn op donderdag van 4 april tot en met 6 juni 2024 in de “Ruumte” Nijmansedijk 20a te Halle-Nijman van 19:30 tot 22:00 uur (vertrek kan eerder) op 4,11,18,25 april, 16,23,30 mei en 6 juni 2024. De 3 veldbezoeken zijn op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur op 20 april, 18 mei, 1 juni 2024. Voor beide is parkeren gratis.

Opgeven kan al en je kunt ook al meegaan met onze Floraveldgroep om plantjes te bekijken in de natuur. Lid worden van KNNV is niet meteen nodig, maar mag wel!

De theorielessen beginnen met een (meestal korte) inleiding. Daarna volgen praktische oefeningen in het zelf determineren. Dat doen we met 3 ervaren mensen en met door ons meegenomen planten. Het is geen probleem als je eerder vertrek, maar om 19:30 uur moet je wel met ons beginnen. Tijdens de excursies bezoeken we plekken om de wilde flora te bekijken of om te oefenen met de veldgids.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is plant-science-cliparts-162734-9677395-1.pngLeden en niet-leden zijn welkom. Dankzij de Ger van Zanen Vouchers zijn de kosten in 2024 voor leden van KNNV/IVN €50,- en voor niet-leden €70,-. Je kunt je opgeven met de onderstaande contactbutton en daarna ontvang je een bevestiging met informatie over de definitieve inschrijving.

Voor determinatie wordt de KNNV-uitgave: “Veldgids Nederlandse Flora” van Henk Eggelte gebruikt. Verder zijn een loep (vergroting 10x) en een spits pincet nodig. Op de cursusavond zijn de veldgidsen, de loepjes en de pincetten gratis aanwezig. De syllabus (soort cursusboek) is inbegrepen en is zelfstandig voor de lessen goed te begrijpen. Koffie en thee zijn gratis. Wil je carpoolen, dan kun je dat aangeven en bekijken we de mogelijkheden. Wil je na de cursus je kennis uitbreiden, dan kan je je aansluiten bij de Plantenwerkgroep (met Veldgids Eggelte of Flora Heukels) of bij de Floraveldgroep.

Onderwerpen van de cursus: Determineren en de kenmerken van planten en families (zoals Lelies, Narcissen, Ranonkels, Ruwbladigen, Kruisbloemen, Anjers, Lipbloemen, Vlinderbloemen, Composieten, Schermbloemen).

Wil je niet wachten? Kijk dan eens bij andere KNNV-afdelingen of voor digitaal bij FLORON. Wil je rond Doetinchem alvast met planten en mensen aan de slag, meld je je dan aan voor onze Floraveldgroep en ga mee met een plantenwandeling! Voor de Floraveldgroep zijn kennis, cursussen en boeken niet nodig. Contact via voorzitter@doetinchem.knnv.nl.

Opgave cursus planten determineren

Samen met de IVN afdeling Oude IJsselstreek organiseert onze afdeling voor leden en niet-leden een cursus voor het determineren van wilde planten. Je leert de veldgids gebruiken en plantenfamilies herkennen, zodat het op naam brengen makkelijker wordt. We starten op 4 april2024 in Doetinchem / Halle-Nijman. Je kunt alvast kennis maken met onze Floraveldgroep. Vragen en opgeven via contactformulier of bel/app 06-30986621.